Obezite nedir

OBEZİTE NEDİR

Obezite hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının sonucunda vücut yağ oranının artması ve bu oranın tehlikeli seviyelere gelmesidir. Vücut kitle indeksi 30 ve üzeri olan herkes obez kabul edilir. Dünya Sağlık Örgütü ise obeziteyi “vücutta sağlığı kötü yönde etkileyecek düzeyde yağ birikimi” şeklinde tanımlar.

OBEZİTE İSTATİSTİKLERİ

İnsanlar genellikle “obez” tanısını reddederler veya obez olma kriterlerine uyduklarının farkında olmazlar. İstatistikler bu rahatsızlığın aslında küresel bir problem olduğunu ve farkındalığın mutlaka arttırılması gerektiğini gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya nüfusunun en az 700 milyonu obez. Türkiye’de ise bu oran %22,3. Kadınlarda daha sık görülen obezitenin 2040 yılında her 10 kişiden birinde görüleceği öngörülüyor.

OBEZİTENİN BELİRTİLERİ VE ZARARLARI

Vücutta yağ kütlesi arttıkça kalp ve damar rahatsızlıkları, cilt dokusunun bozulması, solunum zorluğu, horlama, uyku apnesi, aşırı terleme, eklem ağrıları gibi belirtiler kendini göstermeye başlar. Vücut kitle indeksi obezite seviyesine gelmeden de bu belirtiler kendini gösterebilir fakat kişi kilosunu kontrol altına almadığında obezite seviyesine gelmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle vücut kitle endeksinin 30’u geçmesinin haricinde obezitenin ilk belirtisinin sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam olduğunu söyleyebiliriz.

Böbrek rahatsızlıkları, şeker, kolesterol, uyuyamama, kronik yorgunluk hatta depresyon gibi ciddi problemler obezite ile beraber ortaya çıkabilir. Yaşam standardını büyük ölçüde düşüren bu rahatsızlıklar başlamadan önce aşırı kiloların önüne geçilmelidir.